Cykelevent i Sverige

För cykelfantaster ordnas en mängd olika cykelevent runt om i vårat avlånga land. Eventen växer för varje år och cykeln har både blivit ett trendigt motionsredskap och ett sätt att umgås med andra såväl som att upptäcka naturen på ett naturnära sätt. Här är två av de större cykeleventets i det vackra Sommarsverige vilka man inte bör missa att pricka in i kalendern.

Vätternrundan

Ett av de stora klassiska cykeleventen är naturligtvis Vätternrundan, som går av stapeln i juni varje år och samlar rekordmånga deltagare från hela världen. Detta spektakulära cykellopp innebär 30 mil på sadeln runt Sveriges i särklass mest avlånga sjö Vättern. Det är ingen lätt sak att trampa de många milen, men loppet har i alla tider beskrivits som en stor cykelfest med massor av hejande åskådare och trevliga medcyklister. Så det är inte bara mjölksyra som väntar deltagarna utan även nya bekantskaper och fantastiska naturupplevelser. Att se soluppgången över den mystiska sjön beskrivs som en nästan helig upplevelse och man är alltid i gott sällskap. Man kan själv bestämma sitt eget upplägg och det finns inga resultatlistor i detta motionslopp. Starten i Motala går 19.30 och loppet pågår till följande dag 13:30, målsnöret går ned 24:00 på lördagen. Man får själv ta sig till starten i Motala som har varit loppets hemvist sedan 1966, i hjärtat av Östergötland. Enklast tar man sig dit med bil och det finns många övernattningsmöjligheter i området. Efter att man cyklat en hel dag är det skönt att komma tillbaka till en pålitlig bil och en utsövd förare som kan köra den. När man själv sovit ut en eller ett par dagar kan man även passa på att att upptäcka vad Östergötland under sommaren har att erbjuda. En begagnad volvo xc40 är en smart investering för den som vill ha en bra bil för fina semesterupplevelser.

Cykelvasan 90

Ordet ”Vasan” leder de flesta att tänka på snö och vyer från en helikopter över ett snölandskap och ett långt snöre av skidåkare som letar sig fram. Det finns dock på sommartid en cykelvariant av loppet som har samma distans och innehåller minst lika många upplevelser och en likadan historia. Starten går i Sälen och man passerar alla de kända och numera kultförklarade Vasaloppskontrollerna. De nära 90 kilometerna är en utmaning förstås och sträckan går uteslutande på skogsväg eller grusunderlag, så det gäller att ha en rejäl cykel och ordentligt med skydd. Hjälm är naturligtvis obligatoriskt. Loppet innehåller en motionsklass såväl som en tävlingsklass där det krävs tävlingslicens för att delta i. Precis som under det klassiska Vasaloppet, finns ett rep i varje kontroll, som varje deltagare måste hinna fram till innan repet ”stänger” kontrollen. Hinner man inte fram eller tvingas bryta av andra orsaker finns vid kontrollerna förutom service även bussar som avgår mot målet i Mora. Nu kan även alla cykelfantaster få höra de klassiska orden som ”Hökberg”, ”Evertsberg”,”Oxberg” och unna sig en Vasaloppsbulle eller två. Dock föredrar nog de flesta under Cykelvasan iskallt vatten snarare än den varma blåbärssoppan.