Cykelevents i Sverige

Cykelsporten har fått ett uppsving i Sverige och för att delta i tävlingar och events behöver du inte vara proffs. Alla som äger eller har tillgång till en cykel kan vara med och delta i härliga cykelevents runt om i Sverige.

En klassiker

Om du är sugen på att göra en Svensk klassiker så är Vätternrundan en av de fyra sportevenemang som du måste delta i under en 12-månaders period. Vätternrundan är ca 300 km lång och har starttider under hela dygnet. Detta är en av årets mest populära cykeltävlingar, så det gäller att vara ute i god tid för att få ett startnummer.

Känner du inte för att cykla runt Sveriges andra största sjö, så kanske cykeleventet Ringsjön runt i Skåne passar dig bättre. Detta event, som många också ser som en tävling, har fyra sträckor att välja mellan. Den kortaste sträckan är 35 km, mellansträckan 65 km och den längsta sträckan är 125 km. För dig som gillar att cykla cross country kan anmäla dig till 35 km-sträckan för denna nisch.

Sverige är långt och från norr till söder hittar du många olika cykelevents att delta i. Om du har en tävlingsnerv i dig har du många tillfällen till att förbättra dina personbästa resultat på olika sträckor. För dig som inte gillar att cykla men som är en fena på att organisera, har din chans att briljera. För att ett event eller en tillställning ska bli så bra som möjligt på alla plan, bör proffsen ta hand om allt från logistik till catering och allt däremellan. Satsa på en bra eventplanerare som magnetevents eventplanering och upptäck fördelarna med att planeringsfasen och genomförandet löper smidigt och professionellt. Här är en video med råd till alla nybörjare från ett riktigt proffs som cyklat samtliga vätternrundor, Lars Åke Åkerman.

Bjäre runt, Bohustrampet och Ljugadalen runt är alla exempel på cykelevent där du som amatör och proffs kan anmäla dig. Om du inte gillar den här sortens stora tillställningar kan du eller ditt företag fixa ett härligt cykelevent som en kick-off och samla alla kollegor till en cykeltur, och avsluta med antingen picknick, middag och spa eller med en pubrunda på stan.

När du cyklar ger du samtidigt kroppen en massa motion och genom att vara i rörelse motverkar du stela leder, får bättre blodcirkulation och blir allmänt piggare. Lägg dig på din egen nivå och anmäl dig inte till ett cykelevent som ligger utanför din gräns för vad du kan prestera. Att sätta upp realistiska mål är ett sätt att ta sig framåt och för dig som inte är en van cyklist kan börja med mindre cykelturer för att kanske avsluta med att cykla Vättern runt på under tio timmar!

En av fördelarna med att ta sig fram på cykel är alla fina cykelvägar som finns både i och utanför våra städer. Många föredrar att enbart cykla under våren, sommaren och hösten, men när vintern gör sitt inträde kan du enkelt byta till dubbdäck på din cykel och fortsätta din cykelträning och stå fit for fight när vårens alla cykelevent radar upp sig. Och du, glöm inte hjälmen när du cyklar!