Kom förberedd till startlinjen

Har du anmält dig till ett cykellopp i år? I så fall är det bara att gratulera då ett lopp på cykel är ett mycket trevligt sätt att tävla på. Oavsett om man siktar på pallplatser eller om man nöjer sig med att komma i mål kan det vara en hel del att tänka på under förberedelserna. Ju närmare inpå loppet man kommer, desto lättare kan en viss osäkerhet börja smyga sig på och plötsligt börjar man göra panikändringar i sin plan. För att stilla nerverna lite kommer här en lista på tips som kan vara värdefulla inför ett cykellopp.

Lär dig byta slang

För den som cyklar mycket är det i princip oundvikligt att någon gång råka ut för punktering. Har man otur händer det just under ett lopp. Dock tar ett slangbyte inte särskilt lång tid att genomföra, förutsatt att man vet hur man gör förstås. Därför bör man öva på att genomföra ett slangbyte i lugn och ro ett par gånger. Därtill skall man se till att ha med sig extra slang, däck-krängare och en liten pump vid varje cykeltur. Detta för att undvika onödig stress ifall olyckan är framme.

Ha en nutritionsplan

Vid långa lopp behövs en nutritionsplan då man behöver fylla på energi under loppet för att få ut maximal prestation. Det finns ett antal varianter av sportdryck, geler och bars att välja på. Prova dig fram under träning för att hitta det som passar just dig så att du vet att du kan få i dig någonting under loppets gång. på apohem.se hittar du några exempel på bars att testa. Du bör även se till att äta bra veckan innan loppet för att ge din kropp bästa förutsättningar att komma välmående till start. Apohem har en hel kategori med vitaminer och kosttillskott som du hittar här. Där kan du köpa kosttillskott eller vitaminer som kan hjälpa dig med att nå en bra energi snabbt exempelvis.

Träna på att cykla i klunga

Vid cykellopp kan det vara många cyklister som samsas om trånga vägar. Antingen cyklar du på egen hand eller med en grupp. Oavsett så hamnar man allt som oftast i klungor som kör tillsammans delar av sträckan. Detta är positivt då man sparar energi, men det kan vara farligt om man är ovan. Se därför till att träna några gånger att cykla i klunga så du känner dig bekväm i att ligga tätt bakom framförvarande cyklist samt att lära sig lita på varandra då plötsliga svängar eller inbromsningar kan vara mycket förödande.
Här finns en väldigt pedagogisk film på youtube:

Läs på om cykelvärldens oskrivna regler

Cykelsporten har en del oskrivna regler varav en del har en naturlig förklaring och en del kan anses snobbiga. Till de sistnämnda hör uppfattningar som rör klädsel och huruvida man till exempel ska ha glasögonen innanför eller utanför hjälm-remmen. Dessa är inte nödvändiga att anpassa sig efter, men det finns en del cykelvett man bör vara medveten om. Till exempel bör du inte lägga dig i en klunga som uppenbart är ett lag som kör tillsammans. De har säkert tränat i flera månader tillsammans för att bli samspelta och vet precis hur hårt de ska köra för att klara sitt mål. Då är det inte uppskattat om det kommer in främlingar som försöker åka snålskjuts eller störa rytmen.

Hoppas att dessa tips kan vara till nytta!