Prudential RideLondon

RideLondon, eller Prudential RideLondon som det också heter eftersom det sponsras av finansbolaget Prudential, är en gigantisk cykelfestival i London som ägt rum i juli varje år sedan 2013 (datumet är valt för att sammanfalla med slutet på den stora cykeltävlingen Tour De France). Evenemanget består bland annat av ett antal cykeltävlingar som är öppna för både amatörer och proffs. Under tävlingens första år samlades 16 000 cyklister för att mäta sina färdigheter mot varandra, något som snabbt ökade i antal. Förra årets rekord var på cirka 35 000 deltagande, och arrangörerna räknar med att de kommer bli ännu fler i år.

Prudential RideLondon är ett event som är väl värt att åka till London för att besöka. Det är en fantastisk tvådagarsfestival där stora delar av stadens kärna stängs av för biltrafik och istället fylls av cyklar och cyklister. Att det är placerat just i London är ett extra plus för cykelfantasten. Det är ett perfekt tillfälle att upptäcka London som är en stad där det inte går att ha tråkigt, utan det finns alltid saker att se eller göra. Du kan exempelvis göra besök på museer, turistattraktioner eller varför inte ta en öl på en lokal pub.

Stort välgörenhetsevent

Prudential RideLondon utmärker sig också genom att inte bara vara en cykelfestival. Det är också en välgörenhetsgala där cyklisterna går ihop och samlar in pengar till olika välgörande ändamål och organisationer. Festivalen samlar in pengar från deltagare och åskådare och delar sedan ut till de olika organisationer de samarbetar med (det finns en lista över vilka på deras hemsida). Sedan festivalens första år har de samlat in och delat ut över 17 miljoner pund. Det motsvarar ungefär 200 miljoner kronor. Cykling gör gott inte bara för kropp och själ i detta fall, utan även för välgörenhet och världen överlag.

Tävlingssträckor

Inom ramen för Prudential RideLondon finns det sju olika tävlingssträckor som cyklisterna kan ställa upp i. Dessa varierar i längd där den längsta är cirka sju mil och går från centrala London till Surrey, som ligger sydost om Storbritanniens huvudstad. Utöver det loppet finns flera innerstadslopp där gatorna helt stängs av för annan trafik, det finns ett särskilt lopp för handdrivna cyklar och sedan finns Brompton World Championship som är en av höjdpunkterna. Det är ett lopp för hopfällbara Brompton-cyklar där det dessutom är absolut förbjudet att klä sig i lycra. De flesta deltagarna klär sig istället i kostym!

Folkfest runtom hela London

De olika loppen i Prudential RideLondon kommer ta dig runt hela staden, oavsett om du väljer att cykla själv eller bara titta på. De går förbi bland annat Houses of Parliament, Big Ben (givetvis), Buckingham Palace och St Pauls Cathedral. Så du har alla möjligheter att uppleva stadens alla normala turistmässiga sevärdheter samtidigt som du följer cykeltävlingarna. Under dessa två dagar arrangeras också en mängd kringaktiviteter av olika slag som du kan se på och uppleva. Det finns också food trucks och olika pop up-affärer att handla i. Det är alltså bara att vika ihop Brompton-cykeln, packa kostymen och boka en resa!