World Association Of Cycling Events

World Association Of Cycling Events är en förening som bildades i Rom 2015 för att skapa intresse för cykling i allmänhet och framför för att anordna tävlingar. World Association Of Cycling Events står bakom de sex största cykelloppen i världen utanför proffscyklingen. De loppen som arrangeras är Cape Town Cycle Tour, TD Five Boro Bike Tour, Prudential RideLondon, Granfondo Campagnolo Roma och det svenska storloppet Vätternrundan. Dessa lopp är masslopp där upp till 95 000 deltagare tävlar mot varandra och sig själva då dessa lopp är långlopp. Nedan kan du läsa och få mer information om dessa lopp.

World Association Of Cycling Events bildades för att man ville få fler intresserade av cykelsport och inkludera cyklister som inte bara ligger på proffsnivå. Alla kan nämligen delta i dessa underbara cykeltävlingar. Vem vill inte cykla och tävla i Rom eller vara en av 95 000 deltagare i världens största cykeltävling som sker i London? Dessutom kan du cykla runt Vättern i ett lopp med en minst sagt imponerande distans, närmare bestämt 300 km. World Association Of Cycling Events har över 200 000 medlemmar från 110 länder och de ger sina medlemmar chansen till ett bättre och ett mer hälsosamt liv.

Vätternrundan

Sedan 1966 har Vätternrundan avgjorts varje år i juni runt Vättern och Motala. Vätternrundan är en stor utmaning, oberoende av vilken nivå av cyklist du är och den 300 km långa rundan runt Sveriges näst största sjö är ett cykellopp i världsklass. Vätternrundan blir alltid slutsåld och de 23 000 lyckliga deltagarna blir hjälpta av runt 4 000 volontärer. År 2015 fyllde Vätternrundan 50 år och bara tre cyklister har deltagit i alla 50 lopp. Det är deltagare från runt 50 länder med en majoritet från Sverige, Tyskland, Norge och Danmark. Vätternrundan har ungefär 15 % kvinnliga deltagare varje år.

Prudential RideLondon

image of Prudential Ride London

Prudential RideLondon är världens största cykelfestival med över 95 000 deltagare. De fem olika tävlingarna hålls på trafikfria vägar runt om i London och i Surrey under en sommarhelg. Tävlingarna startade 2013 av Londons borgmästare och var ett sätt att få en fortsättning på de enormt framgångsrika Olympiska spel som ägde rum i London sommaren 2012. Deltagarna i de olika tävlingarna är allt från proffs, amatörer och ungdomar till handcyklister. Under tävlingsdagarna är det en riktig publikfest runt om i London, hela vägen från starten vid OS-arenan i Stratford, genom landsvägar i Surrey och tillbaka till London för att avslutas via the Mall till Buckingham Palace.

Övriga tävlingar

Det finns många andra cykellopp som arrangeras av WACE, till exempel Cape Town Cycle Tour, TD Five Boro Bike Tour och Granfondo Campagnolo Roma. Alla är minst lika spektakulära som Prudential RideLondon och Vätternrundan. I Sydafrika har vi Cape Town Cycle Tour som sträcker sig 109 km och som har runt 35 000 deltagare varje år. En annan 40-åring är New Yorks storlopp, TD Five Boro Bike Tour, som lockar runt 40 000 deltagare varje år och där du kan cykla på bilfria gator i New York. Om du vill göra samma sak i Rom kan du istället delta i Granfondo Campagnolo Roma.